Hotpotatoes ili kako da sami napravite interaktivne vežbe

Kada sam počela da držim obuku nastavnicima za korištenje Moodle platforme u nastavi, morala sam da uzmem u obzir da je za pravljenje online kursa potrebno mnogo više vremena nego za pravljenje klasičnog F2F kursa kao i činjenicu da nastavnici koji su do tada koristili računar isključivo kao korisnici (naročito nastavnici stranih i maternjeg jezika) nemaju tehničko znanje za pravljenje interaktivnih vežbi. Iz sopstvenog iskustva znala sam da je VREME ključni faktor i da je potrebno osmisliti kurs tako da za kratko vreme nastavnici budu osposobljeni da naprave interaktivne vežbe koje će biti u potpunosti prilagođene njihovim đacima, a neće izisikivati danonoćno sedenje uz računar.

Stoga je potpuno logično bilo da osnova svakog ovakvog kursa bude predstavljanje HOTPOTATOES softvera.

Sastavni deo online kursa (naročito kada je u pitanju učenje jezika) su interaktivna vežbanja i kvizovi. Iako Moodle ima svoj QUIZ modul pomoću kog se može napraviti nekoliko tipova interaktivnih vežbi, mogu slobodno da kažem da je HOTPOTATOES do sada najjednostavniji i najbolji za sve edukatore koji nisu iz tehničke struke.

HOTPOTOES je edukativni BESPLATNI softver čija osnovna verzija nudi mogućnost za kreiranje 6 različitih vrsta interaktivnih vežbi:

  • popunjavanje praznih mesta u rečenici (open cloze)
  • zadaci u kojima treba uspostaviti pravilan redosled rečenica (jumbled sentences)
  • zadaci u kojima treba dati kratak odgovor na postavljeno pitanje (short answers)
  • Ukrštene reči (crossword)
  • Vežbe povezivanja (matching)
  • zadaci u kojima treba izabrati tačan odgovor(e) od ponuđenih (cloze)

Prednost ovog softvera je što se jednostavne vežbe mogu napraviti izuzetno brzo i lako, a za njihovo kreiranje potrebno je zaista osnovno IT znanje. S obzirom da se softver nalazi na računaru, pogodan je i za offline upotrebu.

Takođe, krajnji rezultat su vežbe u html formatu, što znači da se mogu postaviti ne samo na Moodle, već na bilo koji vebsajt, ali se mogu koristiti i na času (ukoliko imate računare ili pametnu tablu).

Pošto me mnogi nastavnici pitaju za savet kako da naprave ove vežbe, u nastavku su  ukratko date osnovne instrukcije za pravljenje vežbi koristeći ovaj program.

Osnovni koraci za kreiranje Hotpotatoes vežbi:

Potrebno je prvo instalirati HOTPOTOES na računar tako što ćete otići na stranicu https://hotpot.uvic.ca/ i u odeljku DOWNLOADS odabrati odgovarajuću verziju u skladu sa operativnim sistemom koji koristite (Windows ili Linux).

Hotpotatoes nije velik, ali potrebno je oko 27 MB prostora. Preuzimanje traje par minuta. Ono što preuzimate je EXE file. Otvorite taj fajl i trebalo bi da dobijete sledeći prozor:Instalacija alata

Kliknite RUN i sledite instrukcije za instalaciju.

Jedan od poslednjih koraka je sledeći prozor: Kreiranje desktop ikonice

Predlažem da obavezno otkačite CREATE A DESKTOP ICON opciju da Vam ikonica bude “pri ruci”.

I sada bi trebalo da je program na Vašem računaru.

Klikom na ikonicu na desktopu (ili u folderu u kom ste sačuvali fajl), otvoriće se prozor za izbor vežbi:Osnovni ekran

Kada imate pripremljenu vežbu koju želite da postavite online, odaberite vrstu vežbe koja Vam treba. Ovde ćemo opisati JCloze, tj. fill in the gaps tip vežbe.

Kliknite na opciju JCloze na osnovnom prozoru. Pošto svi obično pravimo vežbe u word.doc za redovne časove, pretpostavićemo je da je i vaša vežba napravljena tamo. Najlakše je da pomoću opcije copy/paste prenesite vežbu u HOTPOTATOES.Koraci za pravljenje jcloze vežbe

Sledeći korak je da napravimo potrebne praznine. Markirajte reč koja će u vežbi da se pojavi kao praznina koju đaci treba da popune i kliknite na GAP. Nastavite istim sistemom dok ne napravite sve praznine. Obratite pažnju da praznina može da ima i nekoliko tačnih odgovora, u kom slučaju ostale tačne odgovore upišite u ALTERNATIVE CORRECT ANSWERS (opcija koja se otvori kada kliknete na GAP). Kada završite, dokument bi trebalo da izgleda ovako: Mogućnost dodavanja teksta
Sada idite na FILE/SAVE AS (kao i u word.doc) i sačuvajte vežbu u željenom folderu na računaru.

I sad najvažniji deo, odaberite 6. ikonicu koja se nalazi na paleti sa alatkama (vidi gornju sliku, označeno narandžastim) i kliknite opet SAVE AS da bi napravili .htm verziju vežbe koju treba sačuvati u istom folderu kao i prethodni format (sada to nije toliko važno, ali kad počnete dodavati slike, audio i video fajlove, to će biti od ključnog značaja). Otvoriće se novi prozor na kom treba odabrati opciju VIEW THE EXERCISE IN MY BROWSER i pogledajte rezultat vašeg rada:Prikaz gotove vežbe izrađene uz pomoć Hotpotatoes

Ovo je samo osnova, ali mogućnosti HOTPOTATOES su veoma velike. Možete dodavati tekstove, slike, video, audio menjati font, veličinu fonta, boju pozadine, slova itd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *